24 Aralık 2014 Çarşamba

HARİKA BOKEHLER YARATMAK İSTER MİSİNİZ ?

     Bu yazımda sizlere fotoğrafçılıkta sıkça kullanılan, eğlenceli ve yaratıcı çalışmaların ortaya çıktığı bir teknik olan bokeh veya boke adı verilen teknikten bahsetmek istiyorum.  İlk yazımda olduğu gibi yazılarımda sade ve teknik kelimelerden mümkün olduğu kadar uzak bir dil kullanarak herkese hitap etmek istiyorum.


Nedir bu bokeh ?
   
      Bokeh japoncada bulanık anlamına gelen makinemiz ile netlediğimiz objenin arkasında kalan alanların bulanıklaşmasından faydalanarak arkaya denk getirdiğimiz çeşitli ışıklar ile (trafik, şehir ışıkları ve her türlü ışık) eğlenceli çalışmalar yapmamızı sağlayan bir tekniktir.


Bokeh İle İlgili Püf Noktalar

     Fotoğraflarımızda bokeh etkisini etkileyen faktörler; lensin diyafram açıklığı yani ne kadar ışık aldığı, lensin optik kalitesi, diyafram bıçakları, çekimdeki arka plan ve çektiğiniz objeye yakınlığınızdır. Bunlar nette geçen kavramlar her yerde görebilirsiniz. Ancak lensin optik kalitesi, diyafram bıçakları gibi kavramlar bizim bokeh yaratmakta kullanacağımız kavramlar değildirler. O nedenle ben sizlere diyafram etkisi ve çekimlerdeki arka plan etkisi ile ilgili püf noktalar vermek istiyorum.

Diyafram nedir konusu internette bolca bilgi barındıran bir konudur o nedenle tekrar üzerinde durarak yazıyı sıkıcı hale getirmek istemiyorum. Kısaca özetlersem makinemize giren ışığın şiddetini ayarladığımız açılıp kapanabilen bir halkadır. Halka ne kadar daralırsa makinemize o kadar az ışık girecektir diye düşünebiliriz.

Ama etkili bokehler yaratmak istiyorsak diyafram açıklığı fazla olan yani piyasada f/1.4 , f/1.8, F/2.8 gibi değerlerde geçen lensler tercih etmeliyiz.

50 mm f/1.8 lensler tercih edebileceğiniz makul fiyatlarda olan ancak performansı gayet tatmin edici lenslerdir. Arka planı bulanıklaştırma imkanınızın fazla olduğu, dolayısı ile hem bokeh fotoğrafları yaratmak için hem de portre fotoğrafları için tercih edebileceğiniz lenslerdir. Ben de nikkor 50 mm f/1.8D lensi kullanıcısı olarak yazımda görmüş olduğunuz fotoğrafları bu lensle çekmiş bulunmaktayım.






İkinci konu arka plan ve objemize yakınlık;

Fotoğrafını çekmek istediğimiz obje ile arka plandaki ışıkları ne kadar uzaklaştırırsak o kadar bulanık ve istediğimiz bokehleri elde edeceğimiz fotoğraflar çekmiş oluruz.

Örnek verecek olursam, bokeh etkisini göstermek için ev ortamında çekmiş olduğum fotoğraflarda biblo ve bardak camın önünde durmakta, benim objelere yakınlığım 50-60 cm, objelerin arka plandaki ışıklara (şehir ışıkları) uzaklığı ise 40-50 m vardır =)







Arka planı fotoğraflıcağınız objeden uzaklaştırarak f/2.8, f/3.5 ya da F/4 değerlerinde bile iyi bokeh etkisini görebilirsiniz.

Son olarak arka plan seçimine değinmek istiyorum. Arka plan seçimi bana göre bu tarz fotoğraf çekimlerinde en önemli unsur. Çünkü arka plana aldığımız ışıkların konumu, renkleri ve şiddeti fotoğrafımızın tarzını belirleyen en önemli unsurlar.
    





Yağmurlu bir günde cama düşen yağmur damlacıklarının arkasına aldığım şehir ışıkları ile çekmiş olduğum fotoğraflarda, arka planı ve fotoğraf açısını değiştirmem ile fotoğrafların nasıl değiştiğini görebilirsiniz.











Kısaca özetlersek ;

·       diyafram aralığı yüksek bir lens ( 50 mm f/1.8) fiyat/performans olarak tavsiyemdir.
·       Objenize mümkün olduğunca yaklaşın
·       Objeniz ile arka planınızı mümkün olduğunca uzaklaştırın
·       Son olarak arka plan olarak seçtiğiniz ortamların seçimine özen gösterin


Arkadaşlar bu yazımında sonuna gelirken bir konuya değinmek istiyorum. Yazılarımın uzun olmaması ve sıkıcı olmaması için mümkün olduğunca kısa ve sade bir yazı tercih ediyorum o nedenle ayrıntılara yer vermiyorum. Ancak merak ettiğiniz soruları gerek burdan gerek bana mail ile ulaşarak sorabilirsiniz. Takipte kalın...

iletişim: alpersasal@gmail.com


4 yorum :

  1. Çok açık, öz ve net bir açıklama olmuş, ellerine sağlık :) başarılarının devamını dilerim :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler güzel yorumların için :)

    YanıtlaSil
  3. Aklımda ki bir çok soruya yanıt oldu teşekkürlerimi sunmak isterim, yazılarının devamını talep ediyorum bakalım başka neler öğreneceğiz :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler, yararlı olduysa ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil